Minoră „exploatată” la un Ocol Silvic. Autoritățile au intervenit și la o școală

Inspectorii Serviciului Control Muncă Nedeclarată din cadrul ITM Gorj au decoperit o minoră în vârstă de 16 ani care era pusă să muncească 10 ore pe zi la un Ocol Silvic. Tânăra era angajată ca zilier, însă inspectorii ITM spun că în acest caz legea prevede o limită de 6 ore de muncă pe zi și nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Pentru abaterile constatate, angajatorul a fost amenddat cu suma de 6000 de lei.

„Un ocol silvic din judeţul Gorj a fost sancţionat, săptămâna trecută, de către inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Muncă Nedeclarată, cu suma de 6.000 de lei pentru nerespectarea programului de lucru în activităţile cu caracter ocazional desfăşurate cu angajaţi minori. Angajatorul folosea pentru lucrări în silvicultură, ca zilier, o minoră în vârstă de 16 ani, care presta activitate 10 ore, deşi Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri impune o limită de 6 ore pe zi şi nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.“ se arată într-un comunicat al ITM Gorj.

Amenzi în valaore de 10.500 de lei au primit și doi angajatori în domeniul construcțiilor. Inspectorii de muncă au constatat că muncitorii care efectuau lucrări de reabilitare la o școală nu purtau echipament individual de protecția muncii, nu respectau normele SSM, iar anagajatorii nu țineau evidența timpului de lucru.

“ În cadrul unui control mixt al Serviciului Control Muncă Nedeclarată şi Serviciului Securitate şi Sănătate în Muncă, societăţile comerciale care execută lucrări de reabilitare la două colegii din municipiul Târgu-Jiu au fost verificate în privinţa respectării legislaţiei muncii. Ambii angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de câte 1.500 de lei, fiecare, pentru lipsa evidenţei timpului de lucru. De asemenea, una dintre societăţile comerciale amintite a primit o amendă în cuantum de 3.500 de lei pentru că folosea la efectuarea lucrărilor o schelă neconformă. Cel de-al doilea angajator a fost sancţionat cu 4.000 de lei pentru că muncitorii nu purtau echipament individual de protecţia muncii”, spune George Romanescu, șeful Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.


Adauga comentariu