Senatoarea Iulia Scântei: ”A fost revocat un procuror șef, nu a fost desființat nici DNA, nici PÎCCJ”

Senatoarea Iulia Scântei (PNL), membră în Comisia juridică a Senatului, a declarat că, prin revocarea din funcție a Laurei Codruței Koveși, nu s-a desființat Direcția Națională Anticorupție.

”A fost revocat un procuror șef, nu a fost desființat nici DNA, nici PÎCCJ. Lupta anti-corupție continuă, revocarea unui procuror-șef nu e cauză de nepedepsire a infractorilor!”, a declarat Iulia Scântei.

Senatoarea îi ia apărarea președintelui Klaus Iohannis, precizând că acesta nu a făcut nimic altceva decât să respecte deciziile Curții Constituționale.

”Președintele României este garantul respectării Constituției conform art. 80 alin. (2) din Constituție, în timp ce Curtea Constituțională este garantul supremației Constituției.Președintele a ales să fie cel care respectă deciziile Curții Constituționale, indiferent de costul politic al unui astfel de gest în speța soluționată prin Decizia CCR nr. 358/2018. Președintele României are rolul de apăra și de a consolida statul de drept în care domnește legea și nu fărădelegea ori arbitrariul ori discreționarul, iar într-un adevărat stat de drept, nimeni, niciun politician, nu este deasupra Constituției. Președintele Iohannis a aplicat în integralitate dispozitivul Deciziei CCR nr. 358/2018 într-un termen rezonabil, după o atentă analiză a conținutului acesteia și nu la presiunea unui partid politic, a unui lider politic infractor sau sub temerea declanșării procedurii de demitere în urma unui eventual vot favorabil suspendării din funcție. Acționând astfel, Președintele României a dat credit judecătorilor constituționali, precum și prezumției de constituționalitate a deciziei adoptate de aceștia, a privit "jumatatea plină a paharului", deși această decizie a născut multe întrebări inclusiv între profesioniștii dreptului, cu privire la posibilele încălcări ale unor principii constituționale, precum și a jurisprudenței Curții. Nu există niciodată, însă, un preț prea mare pentru a menține România în rândul statelor europene democratice, în care independența justiției este garantată, respectată și apărată, în care nimeni nu este mai presus de lege și de Constituție”, a mai precizat Iulia Scântei.

Adauga comentariu