Statuia Ecaterinei Teodoroiu umbrită de nepăsare

 

Puțini sunt cei care trec pe bulevardul ce poartă numele Eroinei de la Jiu și observă statuia ridicată în memoria acesteia. În fața monumentului se află o stație de taxi, iar în spate, până de curând se afla o linie de barăci din tablă în care erau amenajate o serie de magazine de tot felul.

 

 

Astfel, dacă treceai prin zonă, îți săreau în ochi mai degrabă reclamele viu colorate ale magazinelor decât semețul monument.

La un moment dat, cineva a luat inițiativa de a planta câțiva arbuști în spatele statuii, tocmai pentru ca monumentul să fie pus mai bine în valoare. Dar, în mod surprinzător, arbuștii se tot uscau.

De curând, barăcile metalice au dispărut și totă lumea credea că acolo va fi amenajat un parc. Dar, nu. Pe acel loc urmează să fie ridicată o clădire în toată regula, în mod sigur mult mai înaltă decât statuia.

 

Totul este posibil pentru că monumentul nu este înscris încă în lista de patrimoniu, iar pentru ridicarea unor construcții în zonă nu este necesar aviz de la Ministerul Culturii.

 

Și, mai nou, pentru ca tabloul să fie complet și pentru că totul este posiblil, în spatele statuii a fost amenajată și o piață de legume. Tot acolo, comercianții de vechituri vând tot felul de lucruri direct de pe trotuar.

 

Statuia Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelită la 22 ianuarie 1979, fiind o lucrare a sculptorului Iulia Oniță.

 

 

Adauga comentariu