Un fost polițist local din Târgu Jiu duce la Paris produse tradiționale din gospodăria de la țară

Cosmin Chirițoiu a fost polițist local la Târgu Jiu vreme de mai mulți ani. În urmă cu 7 ani, însă, a luat hotărârea de a pleca din țară și s-a stabilit la Paris unde s-a angajat la o firmă de construcții. Periodic primea de acasă, de la părinți, pachete cu brânză, vin și produse din carne de capră. Într-o zi, un prieten pe care l-a invitat la masă i-a dat ideea de a împărtăși și altora din gustul produselor tradiționale românești. A început cu un simplu mesaj pe pagina sa de socializare, iar de atunci nu mai face față comenzilor. În prima fază, clienții erau doar conaționali de ai săi, însă, în scurt timp vestea s-a dus și în rândul francezilor și al altor comunități. Așa se face că, de la comenzi pe care la onora o dată pe lună, acum  produsele ajung la Paris în fiecare săptămână. “ Într-o zi, un prieten pe care l-am invitat la masă, la mine acasă, mi-a dat ideea de a promova produsele primite de la țară și în rândul francezilor. Am pus un simplu anunț pe pagina mea de facebook și de atunci abia dacă mai fac față comenzilor. Inițial, clienți mi-au fost românii stabiliți aici, dar pe parcurs comenzile au început să vină și din partea francezilor sau ale altor comunități de aici.”, a  spus Cosmin Chrițoiu.

Prețurile la care vinde produsele sunt mult mai mari față de cele din România, dar cu mult mai mici față de cele din Franța. “ Brânza din lapte de capră o vând la prețul de 9 euro kilogramul, urda la prețul de 10 euro, cârnații și pastrama la 15 euro, carnea de ied cu 10 euro iar mai nou am primit și solicitări pentru brânză din lapte de vacă, pe care urmează să o aduc la prețul de 7 euro.”, a precizat Cosmin.

Mari consumatori de vinuri, francezii au prins și gustul vinului produs în gospodăriile din zonele de munte ale județului Gorj.  Vinul ajunge la Paris, tot pe bază de comandă, la un preț de 6 euro pe litru.


Cosmin Chirițoiu mai spune că a fost surprins de apetitul parizienilor pentru produsele tradiționale românești  și de curând a luat legătura cu mai mulți fermieri din județul Gorj pentru a înființa o asociație prin intermediul căreia să aprovizioneze magazine și restaurante din capitala Franței. “ Mi-am propus ca, undeva, prin luna septembrie, cu ajutorul fermierilor cu care am luat legătura, să înființăm o asociație prin intermediul căreia să putem face față comenzilor, astfel încât produsele noastre să ajungă și pe rafturile unor magazine sau în bucătăriile restaurantelor.”, a mai precizat gorjeanul stabilit la Paris.

În puținul timp liber pe care îl mai are la dispoziție, Cosmin Chirițoiu strânge jucării, alimente neperisabile și hăinuțe pentru copiii instituționalizați de la noi din țară.

Adauga comentariu