Urmașii Ecaterinei Teodoroiu, INTERZIȘI la manifestările ce au marcat 101 ani de la sacrificiul eroinei de la Jiu

Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu, alături de Prefectura Gorj au organizat un ceremonial militar - religios la Mausoleul din Piața Prefecturii, locul unde își duce somnul de veci sublocotenentul  Ecaterina Teodoroiu, căzută pe frontul de luptă la 22 august 1917. La manifestare au participat autorități locale și județene, culturale și militare dar și un reprezentant al Guvernului României, aflat întâmplător în județul Gorj. 

În cadrul manifestărilor, dansatorii Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului” au pus în scenă un moment artistic, iar la final, reprezentanții instituțiilor statului au depus coroane de flori la căpătâiul eroinei.

Am fost INTERZIȘI la manifestări. S-a atins nivelul maxim de nesimțire


 

La manifestarea la care au participat un număr nesemnificativ de persoane, urmașii Ecaterinei Teodoroiu nu au fost invitați, ba mai mult ar fi fost apostrofați de către un organizator pentru că și-a permis să aducă o coroană de flori.

Luminița Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, și unul din cei 16 urmași ai eroinei spune că s-a ajuns la un nivel maxim de nensimțire din partea autorităților față de moștenitorii eroinei. 

„ Nesimțire și dezinteres total, alfel nu pot cataloga atitudinea autortiăților. Vor doar capital politic și electoral, nu îi interesează ce se întâmplă cu adevărat. Pe noi, urmașii Ecaterinei, ne interesează și ne doare. De ani de zile se face același spectacol, de ani de zile se joacă hora la căpătâiul unui mort. Niciodată nu am fost invitați, nici măcar anul trecut când s-au împlinit 100 de ani” a spus strănepoata Ecaterinei Teodoroiu.

Femeia spune că a aflat despre manifestare, abia azi de dimineață, cu doar câteva ore înainte de debutul manifestărilor. „ Știind că este 22 august am mers cu o coroană la Mausoleu, așa cum eu și familia mea facem în fiecare an. Când am ajuns am văzut agitație, așa mi-am dat seama că se întâmplă ceva. Nu am știut de manifestare, cum probabil nu s-a știut nici de către restul lumii, altă explicație nu este pentru numărul mic de persoane prezente în Piața Prefecturii. Mai mult, am fost luată la întrebări pentru că nu am anunțat că voi veni să depun o coroană de flori.” a povestit urmașa eroinei.

Lucrurile nu vor rămâne așa. Mă gândesc să cer strămutarea osemintelor

Luminița Dragomir spune că lucrurile nu vor rămâne așa. „Urmează să le aducem la cunoștință, deși sunt sigură că știu acest lucru, că suntem 16 urmași care dorim să fim întrebați, dorim să fim consultați în tot ceea ce se face, și vrem să fim invitați la manifestări. Nu avem niciun beneficiu material, nu am cerut drepturi autor pentru nimic, și drept răsplată suntem ignorați.” a fost reacția strănepoatei Ecaterinei.

Femeia a mai spus că va solicta în scris interzicerea manifestărilor în jurul Mausoleului din Piața Prefecturii, în caz contrar va solicita strămutarea osemintelor străbunicii sale, în cimitirul din cartierul Vădeni, acolo unde își duc somnul de veci alți urmași ai eroinei.

Luminița Dragomir și-a arătat mâhnirea inclusiv pe pagina perosnală de Facebook.

 

 


 

Adauga comentariu