Video – Incident cu avionul expus în Piața Prefecturii

Pilotul care a dorit să arate cum funcționează avionul construit de Traian Vuia, a pierdut controlul direcției și s-a oprit într-un cort instalat în Piața Prefecturii. Incidentul nu s-a soldat cu victime sau pagube ale aparatului de zbor. Întâmplarea a fost privită cu amuzament de către cei prezenți. 

O replică funcţională a aparatului de zbor VUIA No.1, aparatul cu care inginerul român Traian Vuia a scris istorie în anul 1906, a fost expusă, astăzi, în centrul municipiului Târgu Jiu. Evenimentul este inclus în cadrul manifestărilor dedicate comemorării a 100 de ani de la ultimul zbor al Eroului Căpitan Aviator Vasile Craiu, gorjeanul considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial.
Aparatul VUIA No.1 este un cvadriciclu cu voalura sub forma unor aripi de liliac și este echipat cu un motor cu o putere de 20 CP.  Cvadriciclul este prevăzut cu roți cu pneuri, echipate pentru prima dată la un avion.
La 18 martie 1906, cu șase luni îniantea lui Alberto Santos Dumont, pe câmpul de la Montesson, Traian Vuia s-a desprins de sol la o înălțime de aproximativ un metru, zburând pe o distanță de 12 metri.

Adauga comentariu